Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wybierz najładniejsze maliny i odłóż do dekoracji.
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź, przelej do dużego szklanego naczynia i wsyp do niej resztę malin. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Odłóż kilka kostek czekolady do dekoracji, a pozostałą część połam i przełóż do metalowej miski, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę. Mieszaj całość, aż powstanie jednolity sos.
Przelej wystudzony sos do naczynia z galaretką. Całość ponownie wstaw do lodówki.
W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie wlej rozpuszczony w mleku budyń. Mieszaj, aż płyn zgęstnieje. Gotuj przez około minutę i odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodawaj po łyżce ostudzony budyń aż powstanie puszysty krem.
Na warstwę sosu czekoladowego w naczyniu nałóż warstwę z połowy budyniowego kremu. Następnie powkładaj świąteczne pierniczki, ustawiając je wzdłuż brzegów tak, by utworzyły wzór dookoła naczynia. Jeśli nie masz pierniczków możesz też użyć ulubionych ciasteczek.
Na krem budyniowy delikatnie wykładaj biszkopty, namoczone w soku pomarańczowym wymieszanym opcjonalnie z likierem.
Na biszkopty nałóż drugą część kremu budyniowego.
Całość udekoruj z wierzchu garścią wcześniej odłożonych, mrożonych malin, pestkami z granatu oraz startą na tarce czekoladą.